2011-12-26 01:27 #0 av: Wand

Filmerna som väckte stor uppmärksamhet världen över, filmerna som fått många ungdomar på fall, filmerna som ger en inblick i hur det kan se ut i denna vackra historia – Det är Sagan om ringen som jag pratar om!

Sagan om ringen är filmatiseringen av böckerna med samma namn, skrivna av J.R.R Tolkien. Det är, som förstås, en serie av tre.

Härskarringen hade premiär år 2001, här i Sverige den 19:e december, och fick oerhört bra omdömen. Personer världen över, barn som vuxna, togs med storm.

Sagan om de två tornen hade svensk premiär den 18:e december år 2002, och Sagan om konungens återkomst den 17:e december 2003. 

Filmernas originaltitlar är The lord of the rings: Fellowship of the ring, The two towers och Return of the king.

Manus är skrivna av Frances Walsh, Philippa Boyens och Peter Jackson, Jackson står även för regi.

Det lades ner stor tid och möda på att få filmen så bra som möjligt – Många platser har byggts upp för hand för att ge en sådan bra inlevelse som möjligt, och rekvisita såsom vapen och kläder skapades för att se så naturtroget ut som möjligt.
Det hela inspelar sig på Nya Zeeland, då naturen där passade böckernas miljö allra bäst.

Filmerna nominerades ett antal gånger till en Oscar, och vann en del titlat. Bl.a så vann Sagan om konungens återkomst för bästa film, och alla 3 filmerna vann för bästa specialeffekter.

Sagan om konungens återkomst nominerades för hela 11 Oscars, vilket enbart Titanic och Ben-Hur tidigare lyckats med.

I rollerna ser vi bl.a Elijah Wood som Frodo Baggins, Christopher Lee som Saruman den Vite, Ian McKellen som Gandalf den Grå, Orlando Bloom som Legolas och Viggo Mortensen som Aragorn. Ett välkänt, kvinnligt ansikte är Cate Blanchett som Galadriel, och även Liv Tyler som Arwen.

Musiken i de tre filmerna är skriven av Howard Shore, och är ett utav hans större projekt. Musiken är mycket välarbetad, och Shore säger själv att han skrev mycket av musiken utifrån Tolkiens böcker. Han har gjort ett mycket bra arbete som väl fångar alla ögonblick.

Av: Wand

Källor:
http://www.guardian.co.uk/film/lord-of-the-rings
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sagan_om_ringen_(film)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sagan_om_de_tv%C3%A5_tornen_(film)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sagan_om_konungens_%C3%A5terkomst_(film)