Tolkien

Tolkien, en litterär hjälte

2011-12-17 21:49 #0 av: Wand

Vi vet väl alla att J.R.R Tolkien är personen som blåste liv i våra favoritkaraktärer, att han är mannen som ligger bakom historien om den legendariska ringen och allt som ledde dit, samt det som hände därefter. Hur många har egentligen tänkt på Tolkiens liv utöver hans sagovärld?

J.R.R Tolkien (Eller John Ronald Reuel Tolkien) föddes den 3:e januari 1892 i Bloemfontein, Oranjefristaden, och dog av akut blödande magsår den 2:a september 1973 i Bournemouth, Storbritanien. Han blev 81 år gammal.

Han var en engelsk författare, poet, filolog och universitetsprofessor, och är allra mest känd för sina fantasy-romaner Bilbo, Sagan om ringen och Silmarillion. 

Tolkien reste år 1895 till England, tillsammans med sin mor Mabel och sin yngre bror Hilary, för att hälsa på släktingar i Birmingham. 
Fadern skulle resa efter senare, men dog den 17:e februari 1896. Därefter reste aldrig familjen tillbaka till Sydafrika, där de tidigare bott. 

Modern dog den 14:e november 1904 i diabetes, då Tolkien var 12 år gammal. 

I sina unga år studerade Tolkien engelska språk och engelsk litteratur vid universitetet i Oxford, med inriktning filologi. 
Han blev signalofficer i den brittiska armén under första världskriget och deltog i slaget vid Somme.

Efter att ha drabbats av skyttegravsfeber 1916 tillbringade han resten av den återstående tiden av kriget i England, där han påbörjade skrivandet av vad som skulle komma att bli Silmarillion, hans legendarium. Detta publicerades inte förrän 4 år efter hans död, år 1977, av sonen Christopher. 

Redan vid barnsben visade Tolkien stor begåvning inom språk, och han var själv väldigt kunnig i de nordiska språken. Till exempel så kunde han läsa Svenska. 
De nordiska språken utgör grunden till hans eget språk.

Tolkien var vän med den också välkända författaren C.S Lewis (som bl.a skrev böckerna om Narnia).

Tolkien kan, enligt mitt tycke, ses som en hjälte inom litteraturen. Han hade sitt eget sätt att skriva på, och han lyckades skapa en hel värld av liv, lycka och misär. 
Han har fångat många med sina fantastiska böcker, såväl unga som äldre, och han kommer fortsätta med det i många år framöver, trots sin sedan länge tragiska död. 

File:Tolkien 1916-2.jpg

Av: Wand

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/J.R.R._Tolkien
http://www.jrrtolkien.se/
http://www.tolkiensociety.org/tolkien/biography.html

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-12-28 00:38 #1 av: LaSadie

En fantastik människa... man skulle gärna vilja träffa honom :)

Anmäl
2011-12-28 00:46 #2 av: Wand

Det håller jag med om, han var en intressant människa allt som allt, och en fantastisk författare. Dessutom var han ju rätt stilig också. What's not to like? Skrattande

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-12-28 00:49 #3 av: LaSadie

#2 Heheh, ungefär så ja Skrattande Tycker det är bra att böckerna, som jag har läst, inte ska ha en uppenbar kristen underton som Narnia har av C.S Lewis

Anmäl
2011-12-28 00:55 #4 av: Wand

#3 Jag har inte märkt av deras kristna underton så väl faktiskt, men jag håller med dig, och tyvärr är det många böcker som har en viss underton som man ofta märker av. Sagan om ringen är så ledigt skrivet, och man får väl med tid till att bilda sin egen uppfattning och bild om det mesta. Jättetrevlig upplevelse.

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-12-28 00:57 #5 av: LaSadie

#4 Inte Obestämd Den känns tyvärr lite för uppenbar ibland, speciellt hur beundran för Aslan är bland alla och hur de som inte tycker om honom. Samt hur Aslan offrar sig själv och återuppstår osv. osv.

Anmäl
2011-12-28 00:59 #6 av: Wand

#5 Jag har nog inte granskat böckerna så noggrant faktiskt, då jag tar mig igenom dem så lägger jag oftast mina tankar på "varför läser jag dem ens?" då det inte riktigt är min kopp te, om man säger så. Jag har även svårt för att lägga någon större vikt i att granska liknande böcker då de helt uppenbart är skrivna främst till yngre och är väldigt korta. Får inte riktigt ro i kroppen, haha. Skrattande

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-12-28 20:28 #14 av: starhawk

Tilläggas bör i biografin ovan:

J.R.R. Tolkien avled av akut blödande magsår den 3 september 1973, vid 81 års ålder.

Annars en mycket bra biografi

Har läst dom flesta av Tolkiens böcker förutom dom självklara Silmarillion, Bilbo och Ring-trilogin har även läst Ringtrilogin i både Ohlmarks översättning och det engelska orginalet, det var då jag upptäckte Ohlmarks förfalskning! Efter att ha översatt fel i Silmarillion ändrar han storyn i Konungens återkomst så att det skall stämma med den felaktiga översättningen. Att översättningen blev fel är fullt förståelig, ordet är dubbeltydigt, men att ändra i storyn är oförlåtligt i mina ögon

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2011-12-28 20:47 #15 av: Wand

#14 Lägger till på en gång, jättebra fakta som jag inte själv lyckades hitta! 

Jag har faktiskt varit så snål på att läsa de senaste åren att Bilbo och Sagan om ringen är de enda Tolkien-verk jag läst. Jag påbörjade Silmarillion, men en familjemedlem tappade snart bort boken så jag väntar på att få tag på den igen...

Och det är alltid oförlåtligt att ändra historien i en bok, namn och sådant är en sak (om än ganska störande) men att ändra stora, betydande händelser är ju faktiskt helt vrickat.

Power is when you've got all the justification to kill,  and you don't

Anmäl
2011-12-28 21:31 #16 av: LaSadie

#14 Vad var det som han ändrade?

Anmäl
2011-12-28 21:56 #17 av: starhawk

#16: I Silmarillion uttalar Glorfindel en spådom om den varelse som senare blir Nazgulernas konung "When he falls it will not be by a mans hand". "Man" kan översättas med man eller människa, Ohlmark översatte det med människa vilket var fel, det skulle vara man, ett förklarligt misstag iofs men istället för att infoga en fotnot i Konungens återkomst där han medger sitt misstag så ändrar han historien så att Merry istället för Eowyn dödar Nazgulernas konung. Detta leder även till viss inkonsekvens för en vaken läsare eftersom det står att svärdet splittras i tusen bitar men senare så letar Merry efter svärdet och hittar det i helt skick!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2011-12-28 22:00 #18 av: LaSadie

#16 Fail!
Men då förstår jag :)

Anmäl
2012-02-02 18:17 #19 av: Fimbrethil

Anmäl
2012-02-26 08:33 #20 av: [Vargöga]

En utmärkt författare som verkligen kunde skriva böcker.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.